Hoe vind je een coach/therapeut die bij je past?
Hoe vind je een coach?

HOE VIND JE EEN COACH/ THERAPEUT DIE BIJ JE PAST?

Kom, kom, wie je ook bent

Schande is hier onbekend

Kom, kom, kom

Kom vreemdeling, kom

Rumi

WANNEER MAG JE NAAR EEN COACH/ THERAPEUT

Je bent welkom met al je vragen! Geen vraag is te groot of te klein, hoe zou ik dat kunnen beoordelen? Het gaat om jou! Voel jij dat je begeleiding nodig hebt? Kom dan gewoon. Je wil misschien meer rust en ontspanning in je leven, meer luchtigheid, minder stress of angst of minder verdriet. Ik oordeel niet, kom gewoon.

In mijn praktijk is het zo dat je zelf besluit of je hulp wil. Je hoeft niet eerst voor een doorverwijzing naar de huisarts. Jij bepaalt. Je wordt vergoed uit de aanvullende zorg.

Je bent welkom met al je vragen! Geen vraag is te groot of te klein, hoe zou ik dat kunnen beoordelen? Het gaat om jou!

OEFENEN EN ERVAREN

Ervaren zegt meer dan 1000 woorden

Ik zou je aanraden een coach/ therapeut te kiezen die niet alleen maar praat. Ik vind het ervaren veel belangrijker en ervaringen maken een diepe en langdurige indruk. “Praten over” heb je waarschijnlijk al lang genoeg gedaan, maar het echt doorleven en vormgeven van je vragen heeft een veel diepere werking.

Zoek een therapeut die werkt met wat creativiteit, bijvoorbeeld schrijven, tekenen, muziek, meditatie en mindfulness, ademhalingstechnieken en lichaamsgerichte oefeningen.
Een therapeut met een grote “gereedschapskist” om uit te kiezen wat JIJ nodig hebt.

IK VIND HET ENG OM CONTACT OP TE NEMEN

Van de begeleider die je zoekt mag je verwachten dat hij/ zij meelevend is en oprecht. Iemand die voor zichzelf de juiste begeleiding heeft gevonden en die wil overdragen op jou. Contact opnemen betekent: bellen dat je een afspraak wil maken. De eerste stap. Lijkt eenvoudig en is toch vaak de grootste stap in de hele daar op volgende begeleiding. Door te bellen geef je aan jezelf toe dat je er alleen niet uitkomt.

Je moet het wel zelf doen maar je hoeft het niet alleen te doen. Daarvoor heb je een periode begeleiding nodig. Als je iets wil leren heb je iemand nodig die je daarbij helpt.

Ik heb sinds 35 jaar weer gitaarles. De docent leert me nieuwe akkoorden en kijkt elke les mee of ik mijn houding goed heb en de juiste snaren aansla. Of ik de grepen goed verwissel. Ik heb zijn ogen nodig om te ervaren wat ik doe. Zo leer ik stap voor stap.

WANTROUWEN

Natuurlijk ben je wantrouwend. Het is misschien wel voor het eerst in je leven dat je bereid bent om naar jezelf te kijken, om eerlijk te delen hoe je je voelt. Geen smoesjes meer voor jezelf hebt en iemand in vertrouwen wil nemen. Misschien heb je dat nog nooit gedaan.

RUST EN ONTSPANNING ERVAREN

Als je je niet fijn voelt bij een begeleider, luister dan naar je gevoel, vertrouw daar op. Wanneer je je begrepen voelt door iemand zal je lijf je dat duidelijk maken: je zal je rustig voelen en ontspannen.

DE ONTMOETING

Vraag aan de begeleider die je op het oog hebt of ze ervaring heeft met jouw problematiek. Je kan ook vragen of hij/ zij zelf ervaring heeft hiermee. Je mag alles vragen. Je mag ook vragen naar de eigen ervaringen van de therapeut. Wat hij/ zij heeft meegemaakt en hoe hij/ zij daarmee om is gegaan. Wat heeft geholpen en hoe hij/ zij dat inzet in de therapie. De ontmoeting tussen jou en je begeleider is de werkplaats. Daar waar je je met je vragen welkom voelt en waar de begeleider zonder oordeel met je mee kan kijken.

Schrijf je vragen op voor je naar de eerste sessie gaat en neem ze mee. Dan heb je een houvast.

ONAARDIGE REACTIE

Voel aan of de coach/ therapeut vriendelijk is en niet hooghartig. Een zogenaamd “al- wetende” therapeut weet waarschijnlijk veel maar heeft niet veel doorvoelt en doorleeft. Hij/ zij is waarschijnlijk wel intelligent, heeft veel gelezen en gestudeerd maar weinig ervaren. Heb je het gevoel dat de therapeut onaardig is of uit de hoogte kies dan niet voor deze therapeut of breng dit ter sprake.

BEN IK NIET OPDRINGERIG?

Je bent zeker niet opdringerig als je vragen stelt. Het gaat om jou! Om jouw belangrijke vragen te beantwoorden zoek je een therapeut die de moed heeft en de oprechtheid om een passend antwoord te geven. Je mag dit verwachten van je begeleider.

LEREN WAT JE NODIG HEBT

De coach/ therapeut moet je kunnen helpen om te onderzoeken wat jij nodig hebt om je eigen behoeftes en gevoelens niet meer te ontkennen en verwaarlozen. Dit heb je al lang genoeg gedaan en je komt juist in therapie om serieus genomen te worden, je vrij te kunnen uitten en daarin aangemoedigd te worden. Je zoekt met je therapeut naar je ware behoeftes en hoe daar gehoor aan te geven zodat je goed voor jezelf kan zorgen. Je angst, boosheid en verdriet kunnen daarmee verminderen. Hiervoor heb je de juiste hulp nodig.

MAAK EEN EERSTE AFSPRAAK

Op internet bieden veel coaches/ therapeuten zich aan. De een lijkt nog kundiger dan de ander. Als het goed is staat er op elke site een overzicht van de kwalificaties van een coach/ therapeut. Je kan ze bekijken en als je niet weet wat het betekent kan je er eens naar googelen. Maak een eerste afspraak en ervaar hoe dat is. Wordt er naar je geluisterd? Is de therapeut/ coach aardig en belangstellend, stelt ze gerichte vragen?

Misschien ben je vroeger als kind niet altijd zo behandeld maar nu heb je daar behoefte aan.
Het is al spannend genoeg om hulp te vragen!

ERVARING

Vraag aan de coach/ therapeut hoeveel ervaring hij/ zij heeft in het vak en in het leven zelf. Volgt zij/ hij supervisie en heeft hij/ zij intervisie, is ze veel bezig met haar vak en praat ze er met passie over? Wie zijn haar voorbeelden? Is ze geschoold op een instituut of heeft ze veel verschillende leermeesters gehad waardoor zij een open kijk heeft en een uitgebreide “gereedschapskist” om uit te putten.
Vraag of ze een goedlopende praktijk heeft. Vraag ook of ze aangesloten is bij een beroepsvereniging. Zo ben je beter beschermd en weet je zeker dat hij/ zij voldoet aan kwalificaties en bijscholing.

En:

Een goeie therapeut kan zich bevrijden van alle theorieën en gaat samen met jou op zoek. 

VOLG JE GEVOEL

Het klinkt misschien gek, maar veel van mijn cliënten komen af op mijn persoonlijke verhaal op mijn site of op mijn foto. Je mag je daar zeker door laten leiden. Onbewust zie je daar heel veel meer dan je onder woorden kan brengen: voelt het vertrouwt, herken je iets van jezelf en voelt het professioneel en als een warm welkom?

DURF dan te bellen en een eerste afspraak te maken. Gewoon doen. Makkelijk gezegd, weet ik wel. Ik weet nog dat toen ik voor het eerst een afspraak wilde maken bij een psycholoog ik weken heb gewacht voordat ik durfde te bellen. Dat mag en is ook een onderdeel van je proces. Elke dag dat je wacht met bellen bereid je je voor om uiteindelijk te bellen. En de dag dat je belt is precies de goeie dag!

De dag waarop je besluit dat verandering wil!

DUURT THERAPIE JAREN?

Ik geloof in kortdurende therapie. Mijn cliënten komen gemiddeld tussen de 8 en 12 keer bij mij. Er zijn er ook die maar 1 keer komen en er zijn er die 20 keer komen. Dat hangt erg af van het probleem of de vraag waar je mee komt. Ook kan het zijn dat gaandeweg de therapie er in je leven andere dingen gebeuren die aandacht vragen.
Het is een investering in jezelf. Nu zie je misschien erg op tegen de kosten die betaald moeten worden. Je hoeft dat bedrag niet in een keer te betalen. Je kan er ook voor kiezen om 1 keer per twee of drie weken te komen.

Je bent het waard!

Therapie kan in je leven een keerpunt zijn. Je leert anders te kijken naar je leven en naar je vragen. Je wordt krachtiger en je leert je gevoelens niet meer te ontkennen.
Als je eenmaal hebt gekozen, ga er dan ook echt voor. Pak de begeleider vast voor een tijdje. Ook als het soms pijnlijk is. Ook als je boos wordt of verdrietig. Vertel dat aan je begeleider. Zo kan je hiermee oefenen en wordt de therapie levendig!
Kijk op facebook en LinkedIn of je misschien iemand kent uit het netwerk van de begeleider. Je zou dan een referentie kunnen vragen.

En tot slot:

MOED is BANG zijn en het toch DOEN

BRONNEN
Alice Miller: Vrij van leugens en eigen ervaring

Annebet Nolen 

Over mij

Ik wil graag jouw klachten, moeilijkheden en levensvragen op een kernachtige manier behandelen. Soms met woorden, soms zonder woorden. Soms met intuïtie als raadgever. Als psychosociaal therapeute heb ik de middelen en ruime ervaring om op een persoonlijke, doelgerichte en betrokken manier te helpen. Met humor, soms confronterend, soms lichamelijk en altijd op een weg van verandering.