Wat is een familie opstelling
Wat-is-een-familieopstelling

Familieopstellingen: De weg naar autonomie en heelheid

Bij familieopstellingen maak je een levend beeld in de ruimte. Je geeft jouw innerlijke beeld weer door mensen in de ruimte te plaatsen, deze noem je representanten. Je laat in de ruimte zien hoe jouw beeld is tegenover je familie, je gevoelens of bijvoorbeeld je ziekte. Je laat zien hoe jij je ermee verhoudt.
De onderlinge verhoudingen worden zichtbaar.

Wat is een familieopstelling

Bij een opstelling bevat de onderlinge afstand en de kijkrichting tussen de representanten belangrijke informatie. Een moeder die niet naar haar kind kan kijken, omdat ze haar hoofd heeft afgedraaid laat een andere dynamiek zien dan een moeder die naar haar kind kijkt. De afstand, van zeer nabij tot ver weg heeft ook veel te vertellen.
Het is prachtig om te zien hoe de vraaginbrenger informatie en emoties overdraagt aan de representanten. Zij ervaren gewaarwordingen en emoties van degene die ze vertegenwoordigen; of te wel representeren.
Iemand die je nog nooit hebt gezien kan dus dingen voelen en horen bij iemand die ze helemaal niet kennen.
Bert Hellinger noemde dit “ het wetende veld.”
Hij maakte kennis met opstellingen in Afrika en bouwde dat verder uit. Door vele opstellingen te begeleiden kon hij een systeem ontwikkelen met wetten die gelden in families.

Helderheid

Holistisch kijken

Holistisch kijken: alles wat er is, is ook in ons. Alles is met elkaar verbonden. Wat er speelt in jou resoneert ook bij de mens die even op de plek gaat staan ten opzichte van jou. Dan kan je ervaren hoe het daar werkelijk is en daar informatie over geven.
Soms stagneert de verbinding of wordt de verbinding verbroken, zodat jouw energie stokt en in de weg staat om je werkelijk te verbinden.

Uit de praktijk:

We waren een keer met zes vrouwen. Wat onwennig bij het eerste kopje thee. Ik zette een een oefening in, op muziek, om de dag los te laten en aanwezig te zijn in de ruimte.
In systemisch werk is geven en nemen één van de basisprincipes. In de liefdesenergie gaat het om de balans tussen geven en nemen.
Daarna maakten we per tweetal contact en spraken de zinnen uit:

Wat ik jou geef in dit contact is…
Wat ik neem in dit contact is…

Er waren drie vrouwen met een vraag. Ik begeleide de avond en gaf holding aan de groep. We doen het samen. Ik zei:” ik weet het niet”, en liet de vragensteller vragen aan een van de groepsleden:

“wat gebeurt er bij jou?”

Er kwam een warme reactie terug. Een ander in de groep voelde dat ze iets MOEST zeggen. Dit was de ingang naar een verhelderende opstelling.

Verbinding-alles ligt binnen handbereik

Welkom

je bent heel welkom om het eens te ervaren of om zelf een vraag in te brengen. Iedere woensdagavond om 19.00 uur vindt er een familieopstelling plaats aan de Emmalaan 7 in Amsterdam. Neem contact op.

 

Annebet Nolen 

Over mij

Ik wil graag jouw klachten, moeilijkheden en levensvragen op een kernachtige manier behandelen. Soms met woorden, soms zonder woorden. Soms met intuïtie als raadgever. Als psychosociaal therapeute heb ik de middelen en ruime ervaring om op een persoonlijke, doelgerichte en betrokken manier te helpen. Met humor, soms confronterend, soms lichamelijk en altijd op een weg van verandering.

Aangesloten-bij-logos